Logo

Get a sneak peak into the creative process of my pieces in progress on my instagram.

© 2022 Studio I. Poot

Studio I. Poot / Projecten  / Overig  / Animeren om te leren (PT 3)

Animeren om te leren (PT 3)

Hoe maak je lastige, abstracte onderwerpen tastbaar en makkelijk te begrijpen? In deze serie beschrijf ik mijn ervaringen met editen voor de passieve kijker. In dit deel: hoe maak je van een opsomming van lessen een complete e-learning waar mensen naar WILLEN kijken?

In de vorige 2 delen ben ik ingegaan op het gebruik van zintuigen en hoe je beeld, tekst en animatie combineert voor het beste leereffect. In dit deel ga ik in op de basis van iedere e-learning: een goed verhaal vertellen.

Het script

Uiteraard start dit met een goed geschreven en uitgedacht script. Ik ben geen tekstschrijver, maar ik weet wel dat geen enkele animatie of edit-truc kan een slecht script redden.. Als datgene wat je wilt vertellen al niet boeiend is of geen liefde bevat, dan zal je video ook nooit boeiend worden. Zorg dat je een basis opzet van je module en deze vervolgens laat herschrijven door een scriptschrijver of onderwijskundige. Zij weten de juiste intonatie te gebruiken en begrippen logisch uit te leggen, waardoor je module beter te begrijpen is..

Verhaalstructuur

Misschien voor de hand liggend, maar vertel een verhaal, en niet een opsomming van je lessen. Zorg voor een kop en een staart. Gebruik voorbeelden (fictief of uit het echte leven), mysterie, humor en metaforen om je verhaal te verrijken. Context geeft de kijker namelijk een reden waarom het volgen van je e-learning belangrijk is.

Schrijftaal vs spreektaal

Geschreven teksten zijn heel anders dan de manier waarop mensen spreken. Om een goed script te schrijven moet je het verschil weten tussen schrijftaal en spreektaal.

Voorbeeld schrijftaal:
In principe zijn woorden met het label ‘spreektaal’ vooral gebruikelijk in gesproken taal en die met ‘schrijftaal’ in geschreven taal.


Voorbeeld spreektaal:
Spreektaal wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt in gesprekken. Schrijftaal gebruik je in geschreven stukken.

Benieuwd of je script spreektaal bevat? Lees het dan eens hardop. Voelt het niet als een goed gesprek, maar als een spreekbeurt? Bedenk dan hoe je het zou verwoorden in een gesprek.

Schrijven voor autocue

Lezen van een autocue is niet moeilijk, maar doen alsof je niet van een autoque leest wel.. Zeker als je veel schrijftaal gebruikt, ziet het er al snel uit alsof je aan het voorlezen bent. En iemand die voorleest is niet erg boeiend om naar te kijken.

De opname

Kies de juiste presentator

Kies een presentator met je doelgroep in je achterhoofd. Niet iemand die je doelgroep IS, maar iemand die je doelgroep zal accepteren en tolereren. Zijn je doelgroep serieuze bouwvakkers? Kies dan iemand die overkomt alsof hij of zij het vak echt begrijpt. Iemand naar wie ze van nature zullen luisteren. Je doelgroep zal meer advies opnemen als ze het idee krijgen dat diegene die het vertelt, ook weet waarover hij/zij praat.

Naar wie zou jij liever kijken als automonteur?

Niet doen: De presentator animaties laten ‘aantikken’ of ‘indrukken’. Direct contact met animaties die er niet zijn, komt bijna nooit geloofwaardig over en ziet er vooral ongemakkelijk uit.

Pro-tip: Heb je wat extra tijd en al wat ervaring? Probeer te visualiseren hoe je edit eruit gaat zien terwijl je het script leest. Je kunt dan mogelijk de presentator instrueren bepaalde handelingen uit te voeren die bij je animaties passen.

Wat ik wel adviseer is de presentator animaties laten aanwijzen, sturen of benadrukken. Mensen tonen emoties met hun gezicht en met hun handen terwijl ze praten, zeker als ze gepassioneerd zijn. Zorg dus dat je presentator ook lekker geanimeerd is (voor zover natuurlijk is voor diegene). Iemand die met z’n handen over elkaar staat is niet interessant om naar te kijken.

Samenvatting

  • Weet wat je wilt vertellen en doe dat met passie en voorbeelden.
  • Betrek een onderwijskundige om je tekst geschikt te maken voor je doelgroep.
  • Schrijf in spreektaal en geef aan waar nadruk op moet liggen.
  • Kies een presentator waar je doelgroep naar wil luisteren.

Images by Freepik & DCStudio

Share