
Animeren om te leren (pt 1)
Een serie over mijn ervaringen met editen voor de passieve kijker. Hoe maak je complexe, abstracte onderwerpen, zoals domeinnamen en veilige wachtwoorden, tastbaar en eenvoudig te begrijpen?
Een van de vaardigheden die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld, is het ontwerpen en animeren voor de e-learnings van Arda. Mijn voorkennis beperkte zich tot een cursus Flash (uit 2015), een spoedcursus 3D-ontwerp en enige ervaring met animeren in jQuery. De rest heb ik mijzelf aangeleerd via YouTube-tutorials en veel experimenteren.
Door trial-and-error heb ik waardevolle inzichten opgedaan over hoe je visuele effecten effectief inzet. Het doel is immers om de boodschap te versterken en de leerervaring te optimaliseren, zonder de kijker af te leiden. In deze serie deel ik de belangrijkste lessen die ik in de afgelopen jaren heb geleerd.
Combineer zintuigen
Wanneer ik spreek over zintuigen, bedoel ik horen en zien. Niet op proeven, voelen of ruiken. Door visuele en auditieve prikkels strategisch in te zetten, maak je je video niet alleen aantrekkelijker, maar zorg je er ook voor dat de leerstof beter blijft hangen. Dit is vooral essentieel voor passieve kijkers die niet actief bezig zijn met leren. Maar let op: een verkeerde aanpak kan juist averechts werken.
Hoe sla je de plank mis?
Een veelgemaakte fout is beeld en geluid overbelasten met verschillende informatie. E-learning wordt vaak passief geconsumeerd—kijkers nemen kennis op terwijl ze ontspannen, zonder hun volledige aandacht op de content te richten. Als informatie in beeld afwijkt van wat je hoort, moet het brein extra moeite doen om deze separaat te verwerken. Hierdoor kan de kernboodschap verloren gaan.
Zo dus niet:
In het beste geval zal een gemotiveerde kijker terugspoelen om de informatie alsnog goed op te nemen. Maar als dit probleem zich blijft voordoen, kan het leiden tot frustratie. Zelfs de meest leergierige kijker zal afhaken als de informatie niet helder wordt gepresenteerd.
Hoe dan wel?
Door zowel visueel als auditief hetzelfde te vertellen versterk je de informatie. Toon een moeilijke term op het moment dat deze wordt benoemd en toegelicht zodat de kijker kan meelezen. Wil je een emotie overbrengen? Zorg dat de muziek en de personen of locatie in beeld dezelfde emotie oproepen als wordt beschreven in het script.
Op deze manier vergroot je de impact van je boodschap en zorg je ervoor dat de kijker moeiteloos kan volgen. Een ongemotiveerde kijker zal niet de moeite nemen om terug te spoelen en zal bij verwarring snel afhaken. Een duidelijke, goed opgebouwde instructievideo voorkomt dit en maakt leren laagdrempeliger.
Conclusie:
Edit met het passieve brein in gedachten en maak het de kijker zo eenvoudig mogelijk. Bied beeld en geluid synchroon aan, zodat de informatie optimaal verwerkt wordt. Hierdoor wordt de leerstof toegankelijker, blijven lessen beter hangen en ervaren deelnemers minder weerstand bij het volgen van e-learningmodules.
___
Images by DCStudio, Drazen Zigic & garetsvisual on Freepik